familie, familieterapi, familieterapeut

Familieterapi

Familieterapi - “At være sig selv - sammen”

De fleste familier oplever perioder med problemer og konflikter, der påvirker deres trivsel. Det kan skyldes ydre forandringer, krav, tab, fastlåste konflikter eller uhensigtsmæssige mønstre.

Når én i familien lider, påvirker det oftest hele familien. Familieterapi hjælper med at forbedre trivslen i familien ved at arbejde med jeres relationer, kommunikation, roller og dynamikker.

 

Hvornår kan familieterapi være gavnligt?

  • Ét eller flere børn i familien mistrives

  • Konflikter mellem voksne søskende

  • Konflikter mellem forældrene, som påvirker børnene

  • Tristhed eller psykisk sygdom hos ét eller flere familiemedlemmer

  • Oplevelsen af distance og manglende nærhed

  • Sorg og tab, f.eks. dødsfald

  • Skilsmisse og udfordringer i den sammenbragte familie

  • Og meget mere…

 

Hvordan foregår familieterapi?

Familieterapi foregår som en samtale, hvor hele familien deltager. Jeg skaber plads, så alle kan udtrykke sig og blive lyttet til. Samtidig hjælper jeg jer med at få øje de dynamikker, der fastholder jer i problemerne. Min opgave er at hjælpe jer med at se, høre og tage hinanden alvorligt.

I terapien arbejder vi både med de enkelte familiemedlemmers behov og med relationerne mellem jer. Det relationelle perspektiv – måden, I er sammen på – er afgørende for hver enkelt persons trivsel og udvikling. Derfor er det relationelle fokus centralt i familieterapi.

I en familie er det de voksne, der har ansvaret for den måde familien er sammen.

Når alle familiemedlemmer får mulighed for at sætte ord på deres tanker, følelser, behov og savn, - og dermed ”være sig selv – sammen” - kan der opstå positive forandringer i familiedynamikken og i forståelsen af hinanden.

 

Familieterapi for alle

Familieterapi kan være gavnlig for familier med både mindre og større børn, samt for voksne børn og deres forældre og/eller søskende. Det er også et effektivt redskab til at arbejde med udfordringer i den sammenbragte familie.

For børn hvis forældre er skilt, er fokus på, hvordan forældrene bedst muligt kan løfte deres ansvar i forhold til børnenes trivsel.

 

Børn i terapi

Vi ønsker ofte at beskytte børnene fra det svære, men børn er eksperter i at opfange stemninger og kan nemt komme til at føle skyld og skam. Mange børn oplever derfor lettelse, når deres forældre taler åbent om dét der er svært.

I terapirummet vil der være stole til børnene, så de kan sidde ved siden af jer. Børnene inviteres til at sige det, de ønsker, og det er også helt i orden hvis de ikke har lyst til at sige noget, men bare vil sidde og lytte. Til de yngre børn vil der i rummet være et tegnebord og legetøj, som de kan gå til og fra som de har lyst til.

 

Har I noget I kunne bruge hjælp til at tale om?

Tøv ikke med at tage kontakt hvis du er nysgerrig på om familieterapi kunne være noget for jer. Jeg vil gerne støtte jer på jeres vej mod bedre trivsel i familien.

At være sig selv sammen er en helende kraft
— Dorte Jensen, leder af DFTI
Det relationelle perspektiv, dvs. måden vi er sammen på, er afgørende for den enkeltes trivsel og udvikling og har derfor hovedfokus i familieterapi
— Dansk Psykoterapeutforening